Upoznajte Anu Najcer

Nakon prvog, vrijeme je za drugi intervju s virtualnim asistentom! Ovaj puta sam razgovarala – ili je možda bolje reći – tipkala s Anom. Kako se odlučila postati virtualni asistent, što za nju znači Matrix i nedostaje li joj klasično zaposlenje pročitajte u nastavku.

Tko je Ana Najcer? Predstavite nam se ukratko – odakle ste, kakvu kavu pijete, što Vas zabavlja i veseli, a što rastužuje?

Stručna sam prvostupnica ekonomije (smjer: Financije i računovodstvo) s 20 godina iskustva na području administrativnog i komercijalnog poslovanja. Bogato radno iskustvo stekla sam u privatnim kompanijama i korporacijama, na pozicijama administrativne tajnice, voditeljice ureda (Office Manager), izvršne asistentice, voditeljice odjela za devizno poslovanje, specijalistice prodaje (Account Manager) i specijalistice za financijsko poslovanje.

Inače sam iz Zagreba, ali sada živim i radim u Velikoj Gorici. Vesele me dobri ljudi i dragi prijatelji, a rastužiti me može nepravda. Odgovorna sam i komunikativna osoba. U poslu uporna, strpljiva i smirena.

Koliko dugo radite kao virtualni asistent i kako ste se odlučili na taj korak?

Kao virtualni asistent radim nešto više od godinu dana. Na ovaj korak sam se odlučila prateći trendove  u svijetu, odnosno vidjevši porast potražnje za stručnim ljudima iz različitih područja, kojima su kompanije spremne outsourcat svoje zadatke s ciljem smanjivanja troškova vlastitog  poslovanja. U nadi i vjeri da će ovaj trend doći i u Hrvatsku, odlučila sam zakoračiti u svijet poduzetništva te otvoriti svoj obrt – MATRIX, obrt za poslovne usluge, kao virtualni asistent.

Zašto Matrix – ima li to ime neko posebno značenje za Vas?

Obrt sam nazvala Matrix po filmskom serijalu ‘’The Matrix’’. 😊

To ime me asocira na nešto novo, nešto što treba istražiti, nešto što tek dolazi. A moja parola od samog početka je “MATRIX Vaš Virtualni asistent, jer budućnost poslovanja je ovdje i sada!”.

Kako ste došli do prvog klijenta?

Klijente pronalazim putem društvenih mreža i preporuka.

Virtualni asistenti vole reći da klijentima štede vrijeme i novac. Kako to konkretno postižete?

Slažem se da virtualni asistenti štede vrijeme i novac. Smanjuju se troškovi zaposlenika (porezi, doprinosi, osiguranja, regresi…) i općenito se smanjuju troškovi poslovanja i sa aspekta režijskih troškova, jer virtualni asistent koristi vlastiti poslovni prostor i opremu.

Upravo su ovo razlozi zbog kojih bi poduzetnicima preporučila angažiranje virtualnog asistenta, odnosno angažiranje osobe koja je će im, uz manje troškova, obaviti posao za koji oni sami nemaju dovoljno vremena – dok se istovremeno poduzetnici mogu u miru posvetiti rastu i razvoju svog poslovanja.

Što najviše volite raditi? A što baš jako ne volite raditi? Imate li neko uže područje za koje ste specijalizirani ili radite više-manje sve?

Kad se s klijentom sve lijepo dogovori, nema poslova koje ne volim raditi. Svaki zadatak mi predstavlja manji ili veći izazov. Radim sve iz područja gore spomenutih administrativnih i komercijalnih poslova , a dodala bih i društvene mreže kao posebnu kategoriju usluga iz Matrix ponude (vođenje, ažuriranje I održavanje profila na društvenim mrežama, kreiranje sadržaja, oglašavanje, upravljanje komentarima, upravljanje inbox-om i ostalo).

Radite li više s domaćim ili stranim klijentima? Kakva su Vam iskustva s klijentima u Hrvatskoj?

Trenutno najviše radim s klijentima iz Hrvatske i iskustva su vrlo pozitivna,  a uskoro se nadam i inozemnim poslovnim partnerima.

Koje alate koristite svakodnevno u svom poslu? Kako Vam izgleda jedan uobičajen radni dan?

Koristim baze podataka, tablice i alate koje traže klijenti, s naglaskom na Google alate, a komunikacija se odvija raznim kanalima: mail, Messenger, Slack, Telegram, WhatsApp itd.

Što Vas razlikuje od drugih virtualnih asistenata?

Još ne znam puno drugih virtualnih asistenata, ali za sebe mogu reći da iza usluge koje nudim stoji znanje i dugogodišnje iskustvo, predanost poslu i želja za uspjehom.

Radite li od kuće, iz ureda, co-working prostora? Nedostaje li Vam klasično stalno zaposlenje?

Trenutno radim iz ureda od kuće (što se za vrijeme karantene zbog koronavirusa pokazalo kao velika prednost). Ne žalim za klasičnim zaposlenjem, jer i virtualni asistenti su na dobrom putu da postanu ‘’klasično zaposlenje’’ 😊

Sada radim za sebe i osjećam se ispunjeno i sretno, a to se reflektira na moj rad i na zadovoljstvo klijenata mojim radom.

Kome biste preporučili da postane virtualni asistent – i kako da to najlakše/najbolje ostvari? Mogu li, po Vašem mišljenju, taj posao raditi i mladi bez prethodnog radnog iskustva?

Smatram da bi virtualni asistenti trebali biti stručni, samostalni i sigurni na području usluga koju nude na tržištu, jer klijenti računaju na to da će posao biti odrađen na vrijeme i u roku. Treba znati pratiti poslovne događaje, predviđati, čak i savjetovati. Mladi bi također mogli izaći na tržište kao virtualni asistenti i istražiti što se traži i što bi bilo interesantno ponuditi, pa se u tom smjeru razvijati i usavršavati.

Kako Vas klijenti najlakše mogu pronaći i što mogu očekivati kada je riječ o cijenama, ako se odluče za suradnju s Vama?

Klijenti me mogu pronaći na webu: www.matrix-va.hr, te na  društvenim mrežama: Facebook, Instagram, LinkedIn i Twitter. Cijene se dogovaraju direktno s klijentima, a ovise o opsegu posla.

Što smo Vas zaboravili pitati?

Mislim da smo sve pokrili 😊 Ali evo da zaključim sa: S virtualnim asistentom do više obavljenog posla uz manje stresa!


Go2human Hub